on-line poradna

Poradna trvale uzavřena.

Doporučení zavedení příkrmů od 4. měsíce, chci plně kojit do 6. měsíce

Dobrý den, na poslední kontrole u pediatra nám bylo doporučeno zavedení příkrmů od 4. měsíce věku dítěte, protože se přibývání na váze našeho syna zpomalilo (por. váha 24.6.:3750g, 1.7.: 3750g/52cm, 8.7.: 3850g/52cm, 15.7.:4110g, 31.7.: 4800g/57cm, 23.9.: 6000g/61cm, 21.10.: 6350g). Když jsem sdělila, že bych ráda plně kojila do 6. měsíce, bylo mi řečeno, že to asi nepůjde. Já jsem se ale nevzdala a místo zavedení příkrmů jsem podpořila laktaci (laktační čaj 3x denně, homeopatika ricinus communis 5ch, střídání prsou během jednoho kojení). Nemám ale pocit, že by syn trpěl nedostatkem mléka, přestože už nemám prsa tolik plná, jako to bylo na začátku. Kojíme každé 2 až 3 hodiny (i v noci), po kojení byl vždy spokojený, někdy dokonce přebytek mléka, které mu zbude v puse, ihned po kojení vyplivne. Při stlačení prsu ihned po kojení mléko stále vytéká. Poslední dobou začal víc ublinkávat (může to být z přejezení?). Ještě doplním, že poslední 3 týdny má syn velmi řídkou hlenovitou stolici, která není objemnější ani častější, barvu má stále krásně žlutou, jen má jinou konzistenci. Pediatr tvrdí, že je to způsobeno nachlazením a rýmou, kterou měl syn asi 14 dní, a přestože řídká stolice přetrvává, dál ji neřeší. Na řídkou stolici doporučil jen zavedení příkrmu rýžovou kaší. Chci se tedy zeptat, zda důvodem nízkého příbytku na váze nemůže být právě přetrvávající řídká stolice a prodělaná rýma, nebo jestli je možné, že moje mateřské mléko už nutričně nestačí potřebám dítěte a dalo by se to ovlivnit změnou mojí stravy? Nebo zavedení příkrmů už od 4. měsíce bude opravdu nutné? Děkuji.

Autor
Renata
Příkrmy - kdy a jak začít
27. 10. 2015 07:00:57
ID otázky: 32988

Odpověd:

Dobrý večer přeji, nevidím žádný zásadní problém, proč byste měla začít s příkrmy dříve. Ten poslední přírůstek je sice slabší, ale žádná katastrofa. Zcela správně jste zareagovala a začala pracovat na zlepšení kojení. Základem je, aby dítě mělo dostatek příležitostí mléko pít. Takže časté kojení, střídání prsou a ještě k tomu stlačování prsou v průběhu kojení by mělo pomoci k tomu, aby dítě získalo co nejvíce mléka. A to by mělo stačit. Prospívání dítěte není možné posuzovat jen podle váhových přírůstků, je potřeba se podívat na celkový psychomotorický vývoj dítěte. Minimální přírůstky v tomto věku by měly být mezi 100-120 g týdně v průměru. No a u Vašeho dítěte je to jen lehce méně. 

Časté kojení a stlačování prsou by mělo pomoci. Hlavně zachovejte klid, abyste stresováním nezhoršila spouštění mléka. To je to poslední, co potřebujete. :-)

Stolička je v pořádku. Stolice kojeného dítěte může mít velmi různou konzistenci. Např. můj starší syn kadil 6 měsíců (do zavedení příkrmů) jen žlutou vodu. :-) Takže tam nevidím u Vás nějaký problém. 

S příkrmy bych nespěchala. Pokud by se prospívání nějak zhoršilo, tak po 5. měsíci už bych třeba začala, ale budou-li se držet přírůstky alespoň kolem těch 100 g v průměru týdně, tak bych plně kojila dále. A hlavně - Vy jako matka nejlépe cítíte, zda je vše v pořádku. A máte-li pocit, že je, tak pak opravdu je. :-)

Tak ať se daří!

Jiřina Mrázková Jiřina Mrázková
28. 10. 2015 22:57:07

Fotogalerie

Databáze
otázek a odpovědí
Vstoupit