on-line poradna

Poradna trvale uzavřena.

Nízký váhový přírůstek ve 4 měsících

Dobrý den, můj syn se narodil 7.5. (délka 51cm, váha 3250g). Od začátku plně kojím. Na kontrole ve 12 týdnech vážil 5310g a měřil 62cm, nyní ve 4 měsících (27.8.) vážil 5570g a měřil 65cm. Paní doktorka doporučila příkrm mrkví v poledne a rýžovou kaší večer, ale syn jídlo odmítá a pláče. Od začátku jsem bojovala s technikou, pak jsme ji podle videí na netu jakž takž zvládli, nyní je ale špatná. V pravém prsu jsem měla 2x lehký zánět a nyní je menší a syn z něj hůře saje. Dnes jsem začala odsávat po kojení, piju kojící čaj 1x denně. Kojíme podle potřeby cca po 2 hodinách přes den, v noci první kojení po 5 hodinách, pak po 2 až do probuzení. Jinak je syn šikovný, hodně se směje, zajímají ho hračky, a začal se překulovat na bříško. Prosím o radu, co mohu zlepšit, aby lépe přibíral? Děkuji.

Odpověd:

Hezký večer přeji, Vy jste si v podstatě sama odpověděla, co je potřeba změnit. :-) Je potřeba změnit -zlepšit techniku sání a přisávání. Protože na té především záleží, kolik mléka dítě vypije. Špatně přisáté dítě vypije klidně i jen třetinu mléka proti dítěti, které bude přisáno pořádně. U Vás není řešením začít tak extrémně brzy s příkrmy (kaše, zelenina...Váš syn má rozum - prostě děti jsou na jídlo připravené kolem 6. měsíce a určitě není dobrý nápad jim něco cpát dříve). Vy potřebujete zapracovat na tom, aby syn mohl vypít více mléka. Když vypije více mléka, bude více přibývat na váze. Doporučuji určitě návštěvu některé zkušené poradkyně (koukněte na www.mamila.sk , tam najdete seznam takových poradkyň). Tohle už chtělo dávno, je jasné, že u téměř 4 měsíčního dítěte bude mnohem těžší ty návyky změnit.Nicméně nemožné to není a ve Vašem případě je to více než vhodné. Můžete velice razantně pomoci získat synkovi více mléka. Dále mu může pomoci časté kojení z obou prsou (ta prsa prostřídejte klidně několikrát v průběhu kojení. A hodně taky pomůže stlačování prsu v průběhu kojení. Dítěti tak vlastně zrychlíte tok mléka, nastříkáte mu ho jako dokrm přímo do pusinky. Vyzkoušejte si to bez dítěte, jak správně prs stisknout. Je potřeba vždy stisknout a držet až do doby,než dítě zase zpomalí sací aktivitu. Jakmile sát přestane nebo hodně zpomalí tak šup, prso pustit, uvolnit stisk, ať může mléko natéci dolů a pak zase znova stisknout. Takto je možné to provádět v podstatě v průběhu celého kojení. 

CO se týká příkrmů, tak určitě bych s nimi nezačínala dříve než v 5 měsících. Necelé 4měsíce je opravdu extrémně brzy pro stále se vyvíjející trávící trakt děťátka. 

Jinak psyhomotorický vývoj je dle popisu v pořádku, takže syn určitě neztrádá. Ale vždy je co zlepšovat. :-)

Hodně štěstí!

Jiřina Mrázková Jiřina Mrázková
29. 08. 2015 00:44:30

Fotogalerie

Databáze
otázek a odpovědí
Vstoupit