on-line poradna

Poradna trvale uzavřena.

Nutné přikrmovat ve 4 měsících, když je dítě spokojené, ale přibývá jen 250 g měsíčně?

Dotaz: Dobrý den,
syn se narodil s mírami 3,35 kg/51 cm, v 8 týdnech měl 5kg/59,5 cm. Ve třech měsících pak jen 5,25kg/61,5cm. Na poslední prohlídce ve 4 měsících měl 5,52kg/65cm. Paní doktorka už od předposlední prohlídky navrhuje dokrmovat, nyní večer rýžovou kaší. Já bych raději ještě 1-2 měsíce počkala, syn jinak prospívá, počurané plenky i barvu stolice má v pořádku. Je hodně aktivní, už 14 dní se obrací na bříško. Zkoušela jsem ho nechat pít déle, až 30 minut, z jednoho prsa. Kojím po 2-3 hodinách, v noci se budí dvakrát. Mléko nemohu odstříkávat, mám problémy se zduřením přídatné žlázy.
Také doporučujete dokrmovat? Případně jakou kaší. Děkuji za pomoc.


Odpověď: Dobrý den Dášo, známky dobrého prospívání v tomto věku jsou 3 - jednak počet pomočených plen, vzhled stolice (ne četnost, ta už v tomto věku může být velmi různá) a také přírůstek na váze. A syn tento poslední parametr prospívání bohužel nesplňuje. Opravdu minimální váhový měsíční přírůstek je 450 g. Optimum je 600-900 g měsíčně. Takže syn skutečně potřebuje dokrm, je mi líto. Ještě můžete zkusit kojení při každém kojení vždy z obou prsou. JInak ten kojící režim je v pořádku. Pokud budete kojit z obou prsou a během toho týdne nebude přírůstek alespoň 120-150 g, tak je na místě podat během dne dokrm 150-200 ml UM, rozděleného do 3-4 dávek po 50 ml podaných po kojení v průběhu dne. Podávejte ideálně po lžičkách, kádinkou či jiným alternativním způsobem (viz. vlevo na stránce technika kojení). Toto UM bych podávala do věku 5 měsíců a pak bych ho postupně nahradila příkrmy (až dáte plnou dávku např. kaše, tak je možné odbourat i 150 ml dokrmu UM). Držím pěsti a nedělejte si z toho hlavu. Spokojenost dítěte nepatří mezi známky dobrého prospívání, bohužel. Má zkušenost je taková, že je mnoho spokojených dětí, které klidně i váhově spadnou a přest jsou spokojené. Takže podle tohoto se řídit nedá, existují objektivní parametry prospívání a ty momentálně syn nesplňuje. Váhový přírůstek 250 g měsíčně se dá tolerovat až po 6. měsíci.

Autor
-
ID otázky: 31472

Fotogalerie

Databáze
otázek a odpovědí
Vstoupit