on-line poradna

Poradna trvale uzavřena.

Drobné miminko - ve 4 měsících 4,1 kg - je nutný dokrm?

Dotaz: Dobrý den, všechno nejlepší k narozeninám a do dalších let spousty dalších úspěchů a spokojených maminek, kterým tyto stránky pomohly ;)
Obracím se na vás už po několikáté s dotazem. Mám drobné miminko, psala jsem vám již několikrát s dotazem na váhu a příkrmy. Dnes jsou Davídkovi 4 měsíce a váží 4100g (a má 60cm). Pediatr nám příkrm nenařídil, protože podle prohlídek a vyšetření je Davídek naprosto v pořádku a reakcemi a komunikací odpovídá svému věku, jen je celkově drobeček. Do dvou a půl měsíce měl těžkou novorozen.žloutenku, takže to mu asi taky nepřidalo.Snažím se ho stále kojit často (přes den po 2 hodinách, v noci po 4-5hodinách), a po kojení odstříkávat, i když toho není mnoho (5-10ml). Je spokojený, nepláče hlady. Přesto jsem se chtěla zeptat, jestli se nemám snažit mu nějaký Nutrilon vnutit, aby snědl víc (vypije ode mě jen cca 500ml denně, vzhledem k váze by měl mít aspoń 650ml). Vzhledem k tomu, že nemá víc hlad, tak mám obavy, že když mu vnutím víc UM, tak postupně bude pít méně ode mě. Z UM mám obavy i vzhledem k tomu, že mám sama atopický ekzém, který se mi objevil jako miminku poté, co jsem přesně jako Davídek pila málo, takže jsem dostala sunar. Víc jsem stejně nepila, jen jsem přestala pít MM a objevil se mi ekzém. Tak pořád přemýšlím, jestli to mám u Davídka risknout nebo to nechat být. Ale zase nevím, jestli ta váha není opravdu příliš málo.
Děkuji za vaši skvělou poradnu.
Radka

Odpověď: Dobrý den, tak Davídek je skutečně drobínek malinký. Jistě by mu neškodilo, aby nějaký ten dokrm dostal. Ve Vašem případě bych asi byla pro to, aby jste to zkusila. Zkusila bych mu podat 5x denně po kojení 20-30 ml (celkový objem 100-150 ml). Co budete mít vlastní MM, tak tím a zbytek UM, nějaké hypoalergenní - to by nemělo činit velkou obtíž. Podávejte mlíčko alternativním způsobem (viz. Technika kojení, kde jsou způsoby alt. dok. vysvětleny), ohrožení kojení se bát nemusíte, ten dokrm nebude veliký a možná, že prckovi roztáhne žaludeček a bude sám chtít z prsu více pít. Když by ten dokrm vůbec nechtěl, tak mu ho ještě snižte, klidně začněte třeba 5 ml a pak postupně zkuste zvyšovat. Násilím ovšem nemá smysl něco dítěti tlačit. Chlapeček je skutečně malý, potřeboval by zesílit, aby jste mohli začít nejpozději v těch 6 měsících s příkrmy. Říká se, že by dítě mělo mít při začátku přikrmování alespoň těch 6 kg...no, to Vy asi nezvládnete, ale tak těch 5 kg kdyby měl. Přeci jen jsou příkrmy (zelenina, ovoce, kaše) zátěž, tak aby to dobře zvládl.
Držím pěsti.

Autor
-
ID otázky: 31063

Fotogalerie

Databáze
otázek a odpovědí
Vstoupit