on-line poradna

Poradna trvale uzavřena.

Časté kojení, musím dávat dudlík?

Dobrý den paní Jiřinko,potřebovala bych se s Vámi poradit ohledně mého 25denního chlapečka. Narodil se s 3130g a 50cm, při propouštění měl 3050. Ze zač. jsem kojila každé 2-3 hod., už 5.den po propuštění dokázal sníst i 40-100ml. Papá moc rád, nyní má 4,44kg, 54cm. Poslední týden a půl začal papat častěji, dnes od 0-22hod jsem kojila již 18x, přes den opravdu každou hod, navečer i každou půl, kojím max. 15min, poté prso vyplivne, nežužlá ho. Paní doktorka řekla, že přibývá hodně a spíše aby mne ušetřila mi doporučila, ať mu dávám dudlíka a prodlužuji intervaly mezi kojením. Doteď jsem dudlíku odolávala, nechtěla jsem kazit sací reflex a navíc jsem přišla na to, že vždy za pláčem něco stálo - buď plínka, ucpaný nos, nebo právě hlad(?otevírá pusinku). Chtěla jsem se zeptat, 1. zda dělám chybu, že mu nedávám dudlík a tak rychle přibývá? Nechtěla jsem mu ho dávat (jen v nutných příp.-např.když bude plakat venku, aby se nenalokal studeného vzduchu, nebo na úřadě..), protože jsem se nechtěla stát nočním otrokem podávačem, aby neměl jednou předkus a abych neměla ještě o starost navíc s odhadováním jestli chce plínku nebo dudlík. Potom 2. jestli je tento režim častého kojení v pořádku, případně co byste doporučovala. 3. Upraví se to? 4. Neokrádám ho o dudlík? Musí děti něco žužlat? Pomáhá jim to? Jsem tak moc ráda, že mohu po počátečních problémech (přecitlivělé bradavky) kojit, že si nechci stěžovat nebo ho nějak omezovat. MOC DĚKUJI za odpověď a super a moc UŽITEČNÉ stránky.

Autor
Olga
Nezařazeno
29. 11. 2011 23:19:26
ID otázky: 28294

Odpověd:

Olgo, hezký večer, chlapeček Vám přibývá opravdu úžasně. :-) Ale neřešte to, ono se to časem sníží ty přírůstky. U 3,5 týdenního drobka nejde režim moc očekávat. Fakt je ale ten, že děti tohoto věku a někteří jedinci obzvlášť mají velmi silnou potřebu sání a trávili by u prsu nejraději celé dny. Já nejsem radikálně odpůrce dudlíků. Pokud dítě nebude mít potíže s technikou kojení, tak se občasnému užití dudlíku nebráním. Dudlík je také jednou z prevencí SIDS. :-)
Nemusíte chlapečka přikládat opravdu při každém otevření pusinky. Děti to mají jako automat a stále něco hledají, co by do pusiny strčili. Bohatě stačí kojit v průměru co 1,5-2 h, občas častěji, ale není nutné kojit každou půlhodinu až hodinu. Dítě je možné i mít jen tak na rukou. :-) Časem by se to mělo upravit, ale lehká korekce je někdy více než vhodná.
S tím dudlíkem ještě - jeho potřeba, jakožto potřeba sání je velmi individuální. Vyzkoušejte a uvidíte. Nemělo by to být na úkor kojení ve smyslu, že dítěti bude dudlík strkán každou chvíli a ono si tak zadudlá své potřeby do dudlíku. :-) Dejte prostě na svůj mateřský instinkt.

Jiřina Mrázková Jiřina Mrázková
30. 11. 2011 00:29:40

Odpověď

Dobrý den, paní Jiřinko, moc děkuji za odpověď. Ráda bych ještě svůj vzkaz doplnila o nové informace a zároveň se zeptala.. Asi dva dny po Vaší odpovědi se malému intervaly již prodloužily(že by předtím byl spurt?), v noci dokonce spinkal 4hodiny, jinak přes den papá v průměru po 3hodinách. Večer mívá 2-3 kojení po hodině, vypije jen cca 40ml, a proto se dříve vzbudí. Jinak dudlíčka má už občas přes den, když potřebuje jen uklidnit a náruč nezabírá, zadudlá si a vyplivne ho.. ale když má hlad, tak si tam strká ručičky, nejen otevírá pusinku, až tehdy ho nakojím. Můj dotaz se týká teď spíše přírustku... Chlapeček má nyní 4,5týdne a má 4,89kg. Čili přibral 45deka za týden. Doktorka mi stále vysvětluje, že přibírat má min. 100g a maximálně 300g, prý nabývá moc a že může být pak tlustý :-( Já mu ale nestrkám prso jako první variantu, vždy nejdřív zkoumám plínku, pochování, dudlíka (kterého když má hlad vyplivává). Kojím když si tam strká ručičky a neuklidňuje se... A potom by mne zajímala ještě jedna věc, doktorka říkala, že zavedeme zeleninové příkrmy od 4měsíce (nebo např. vaření rýže v mat.mléce, nic umělého), protože dle nových studií se prokázalo, že když se příkrmy zavedou dříve, je potom méně alergií, apod. Původně jsem chtěla výhradně kojit do 6měsíců, nyní jsem zmatená. Jak to prosím je? Když už teď přibírá tolik, s příkrmy možná bude ještě více.. Děkuji MOC. Krásný večer!

Autor
Olga
Nezařazeno
06. 12. 2011 17:05:12
ID otázky: 28384

Odpověd:

Olgo, dobrý den, vůbec doktorku neposlouchejte, to jsou nesmysly. MM nemnoží tukové buňky v těle dítěte a věřte, že v druhém půlroce a hlavně potom v druhém roce života to dítě vyběhá a bude štíhlounké. :-) Neřešit, spíše se radovat, že to tak je! Dítě neomezujte a kojte tak, jak jste zvyklí!
JInak Dr. nemá pravdu, špatně interpretuje výsledky studií - stále platí plné kojení do 6 měsíců:
http://kojeni.cz/dulezite.php
http://www.mamila.sk/post/tak-kedy-babaetkam-zavadzat-prikrmy-v-6-ci-4-mesiaci-78/

Jiřina Mrázková Jiřina Mrázková
06. 12. 2011 17:45:53

Doplnění...

Ještě doplním pro přesnost, nyní po večerním papání a přebalování má 4,82kg, o 7deka méně než ráno. Ale předtím jsem ho vážila vždy ráno (po kojení, po přebalení). A roste nejen do šířky, ale i do délky, z původních 50cm vyrostl o 5cm a hlavička se mu zvětšila o 4cm. Opravdu je špatně, že tak rychle přibírá? Na pohled vůbec není tlusté miminko, už vůbec ne michelinek...

Autor
Olga
Nezařazeno
06. 12. 2011 17:24:53
ID otázky: 28385

Fotogalerie

Databáze
otázek a odpovědí
Vstoupit