on-line poradna

Poradna trvale uzavřena.

Prospívání dítěte

Dobrý den, Chci se jen ujistit, že je vše v pořádku.Syn 8 měsíců váží 8570 g.Doktor mi už od jeho 4 měsíců tvrdí, že málo přibírá.Do té doby přibíral 800 g a více.Ve 3 měs. měl 6550 g, ve 4 měs. 7300 g, v 6 měs, 7930 g.Měl by prý za měsíc přibírat 500 g tz. skoro jednou tolik.Syn začal brzy lézt, v 6 a půl měsících si začal stoupat k nábytku.Je hodně aktivní.To podle doktora nemá vliv na přibírání.Před tím, než byl synovi půl rok jsem se nechala dr. přesvědčit a upravila kojení-nutila jsem ho pít větší dávku ale méně často.Vydržela jsem to asi 14 dní a poté jsem znovu najela na náš režim-kojit se třeba 2x za hodinu,ale tak,že si jen cucne (Měla jsem pocit, že mám méně mléka jakmile jsem změnila kojení).On by si možná tak často ani nevzpomněl,ale já mu neustále nabízím.Nejraději se kojí, když stojí.Tak malé množství pije po většinu dne jen po vycházce většinou vypije oba prsy,někdy mu stačí jeden.Nejdéle pije večer před usnutím.V noci kojíme celkem často,ale přesně nevím kolikrát (min. 4x, ale opět vždy jen pár hltů).Příkrmy moc chutnají,ale ty jsem omezila,protože,když snědl větší dávku tak to bylo na úkor kojení.Dávám nyní jen masozeleninu cca 100 g (po větším množství zvracel) a nemléčnou kaši 100 g až 200 g občas nějaké ovoce, křupku nebo něco od sebe z talíře.Mimo domov malý nemá o kojení zájem,je moc zvědavý.Prosím o informaci zda se Vám zdá správný náš "režim".Doktor při každé návštěvě zmiňuje umělé mléko, že bych malému měla přidávat, to odmítám.Většina kojených dětí v mém okolí nepřibírá půl kila měsíčně a s jiným dr. nemají problém.Já bydlím na vesnici a změna dr. je problematická,ale je to nepříjemné při každé návštěvě jej přesvědčovat, že mám mléka dost.Děkuji moc za odpověď.

Autor
Ikov
ID otázky: 33135

Odpověd:

Hezký den, změnila bych lékaře. Raději někde jezdit dále za lékařem, který Vás nebude neustále stresovat. Lékařka Vám podává nesmyslné informace. Např. tvrzení, že aktivita dítěte nemá na přibývání vliv. To snad ví i lidé se základním vzděláním, že čím více pohybu, tím více se tím spotřebuje energie a tím lépe se hubne/nebo méně přibývá na váze, když je dítě v růstu. Syn prospívá normálně, po 6. měsíci je měsíční přírůstek mezi 200-500 g naprosto v normě. Syn přibývá kolem 300 g měsčíně, což je naprosto ok. To, že lékařka není kompetentní rozdávat nějaké fungující rady týkající se kojení je jasné už z toho, jak Vás naprosto zbytečně tlačí to UM. Nechápu proč....

Prostě, nevidím u Vás nic k řešení. Pokračujte normálně v tom, co děláte, v kojení dle potřeby synka, dle Vašeho instinktu a zkušeností. A pomalu pokračujte v příkrmech. Samozřejmě, že musíte počítat s tím, že to vždy bude částečně na úkor kojení. Tomu se vyhnout nedá a je to přirozený vývoj. Ale pozvolna. Děláte to správně. Nenechte se vůbec stresovat, synek má krásnou váhu na svůj věk. Užívejte si ho. A lékaře o ničem nepřesvědčujte. Buď ho změňte nebo to s ním prostě vůbec neřešte a stopněte debatu na téma kojení a jídlo hned na začátku. To, jak se syn vyvíjí po psychomotorické stránce jasně dokazuje, že prospívá krásně. 

Jiřina Mrázková Jiřina Mrázková
10. 03. 2016 22:36:01

Fotogalerie

Databáze
otázek a odpovědí
Vstoupit