on-line poradna

Poradna trvale uzavřena.

Příkrmy + zaměstnání

Dobrý den Jiřinko, kontaktovala jsem Vás již před 4 měsíci kvůli malých přírustkům na váze dceři + kvůli mému nástupu do práce. Nakonec jsme se ještě rozkojili, kojili jsme často v noci (4-5krát) a laktace se zlepšila. 14.3.2014 měla dcerka 5400g, 13.5.2014 5960g, ve středu 25.6.2014 ale jenom 6200g. Když měla 5,5 měsíce zavedli jsme zeleninové příkrmy, šlo to pozvolna, teď sní k obědu tak 100-125g (již masovozeleninové). Večer má kupovanou mléčnou kaši, sní tak 100g. Když nejsem v práci kojím hodně často přes den i v noci, po 1-2h. Problém teď nastáva když jsem v práci (2-3 krát týdně 6 hodin). Ze začátku dcerka vypila v pohodě odstříkané MM z flašky nebo hrnečku (jak kdy), teď ale odmíta oboje a cucne si jenom trošku. Pak to doháníme když jsem doma. Ale asi to nestačí. Do toho měla asi před 3 týdny průjem. Doktorka řekla, že ten přírustek je hodně malý a máme malou cpát jídlem, že jí MM nestačí. Začala jsem tenhle týden s ovocným příkrmem dopoledne. Nevím tedy co dělat dál. Dcerka od narození příbývala lehce a je k nezastavení co se týče pohybu, teď všude leze a stoupá si. Můžete poradit jak dál?

Odpověd:

Silvi, hezký den přeji. Já tedy žádný problém nevidím....Dcerka přibývá zvolna po celou dobu, je to drobnější dítě, ale zjevně vydá spoustu energie na svůj psychomotorický vývoj. To je jasná známka toho, že výživa je dostatečná! Organismus, který není dobře vyživován, tak rozhodně nemá energii na takový vývoj, ten si energii šetří na zachování tělesných funkcí. Takže bych byla v pohodě. Prostě dcerka je drobek. Mám taky takovou neteř. Zobe jako vrabec dosud (má 19 měsíců), ale psychomotorický vývoj naprosto v pořádku. Prospívání je komplexní záležitostí, rozhodně to není jen o tom, jak dítě přibývá na váze.

Pokračujte v tom, co děláte, děláte to správně - kojte co nejčastěji, pokračujte v zavádění příkrmů tak, jak to děláte. Máte nyní 3 příkrmy, ve věku dcerky a VAší situaci je to ideální. Zvyšujte množství jednotlivých příkrmů, ale to je samozřejmě závislé na chuti dcerky. Rozhodně nic netlačit násilím a proti vůli dítěte. Hlavně v klidu, ať se nevybuduje averze proti jídlu. S kojením je to taky v pořádku - kojit co nejvíce, kdykoliv je příležitost, když jste v práci, tak příkrmy a k pití např. ovocné ředěné šťávy (nebo MM v hrníčku, když bude dcerka pro), ty mají více energie než jen voda např. U těch příkrmů se nebát dospěláckých jídel a konzistence, není nutné, aby to byly kojenecké patlaniny - řada dětí je moc jíst nechce. :-)

Z lékařky si nic nedělejte - jak by si představovala, že budete dítě cpát jídlem? Jako husu, násilím? To je vysoce kontraproduktivní a vede k dlouhodobým problémům do budoucna. Dcerka je prostě malá a drobná bude (může ale v budoucnu náhle poskočit a vrstevníky přerůst), důležité je, že se dobře vyvíjí a že tam nějaká progrese v přírůstcích je (i ten průjem mohl negativně ten poslední přírůstek ovlivnit).

Tak hodně štěstí, ať se Vám daří v práci a dcerka dělá jen a jen radost!

Jiřina Mrázková Jiřina Mrázková
28. 06. 2014 11:41:26

Fotogalerie

Databáze
otázek a odpovědí
Vstoupit