on-line poradna

Poradna trvale uzavřena.

10ti měsíční syn málo přibírá

Dobrý den, paní Jiřinko. Prosím o radu ohledně váhových přírůstků mého 10ti měsíčního syna. Od 7.-10.měsíce přibral 210g a doktorka se teď rozhodla, že to musíme vyřešit. Pro jistotu také poslala moč na rozbor, ten dopadl relativně v pořádku ale prý budeme opakovat (údajně nějaké zánětlivé prvky ale mohlo jít jen o kontaminaci zkumavky...). Dnes jsme byli na převážení a za týden přibral 70g (pro mě dostačující, MUDr. doslova řekla, aspoň něco). Syn má o jídlo zájem, hlady netrpí ale doktorka stále není spokojená. Příští týden jdeme opět do poradny a budeme syna vážit před a po kojení, abychom věděli, kolik toho vypije. Doktorka naznala, že mu moje mléko nestačí a bude nejspíš potřeba dokrmovat UM. Mě se to příčí. Kojím ráda, 3-4 denně během dne a v noci 2-3x. Nevadí mi ani to noční kojení. Mudr. mi posledně domlouvala, ať v noci nekojím vůbec, že mě používá jako dudlík a že už je dost velký aby se vyspal několik hodin v kuse a že bude mít aspoň ráno hlad. Netvrdím, že má v noci pokaždé hlad ale pokud má potřebu se přisát, tak ať se přisaje.... Přidávám míry od narození až do současnosti a prosím o odpověď, zda je jeho váhový přírůstek v pořádku nebo mám poslechnout doktorku a dokrmovat UM? porodní váha 3470g, 50 cm šestinedělí 4500g, 55 cm 2m 5470g, 58cm 3m 6220g, 62 cm 6m 7530g, 68 cm 7m 7792g, 69 cm 8m 7830g, 70 cm 9m 7920g, 72 cm 10m 8000g, 73cm Děkuji za radu a těším se na vaši odpověď.

Odpověd:

Hezký den přeji, omlouvám se za pozdější odpověď, ale prostě jsem to dříve nezvládla....:-( Váš chlapeček přibývá hodně pomalu, to je pravda. Nicméně zase nemá tu celkovou váhu tak tragickou. Prospívání dítěte se nicméně hodnotí z více hledisek, rozhodně ne jen z hlediska váhového přírůstku. Jak je na tom syn po stránce psychomotorického vývoje? Pokud ten je v pořádku a syn jde ve vývoji rychle kupředu, tak příčinou váhové stagnace může být právě i energie, kterou vydá na rozvoj v této oblasti. Uvažovat o UM v tomto věku je nesmysl, kojte dle potřeby a snaže se navýšit množství příkrmů. UM je opravdu nesmysl, když už dítě může jíst prakticky cokoliv jiného. A proč byste měla dítě obírat o kojení, ze kterého dítě mimo jiné získává nemalé množství energie a živin? S vidinou, že možná bude jíst více? To je blbost, je řada dětí, které více jíst nebudou po odstavu a naopak ale přijdou o to, co měli v MM. Do toho bych určitě nešla. Pokračujte s příkrmy a nenechte se rozhodit. Pokud Vy sama cítíte, že je vše v pořádku, tak se nenechte stresovat. :-)

Jiřina Mrázková Jiřina Mrázková
13. 01. 2014 14:10:42

Fotogalerie

Databáze
otázek a odpovědí
Vstoupit