on-line poradna

Poradna trvale uzavřena.

nepřibývá na váze, odmítání UM

Dobrý den,dceři bylo právě 6 měsíců. Plně kojím dle potřeby cca 2-2,5 hod., 3-4x i v noci. Do 4. měsíce přibírala zcela bez problémů a spala celou noc, od té doby nepřibírá, v noci se budí (ve 4. měsíci měla 5930/66, v 5. mesíci pouze 6000 a nyní v 6. měsících 6140g/69cm). Dle rady lékařky jsme asi o 20 dní začali dříve s polévkou, kterou se zvolna naučila jíst, bohužel nyní sní jen tak 100g, pak už to nejde. Nyní, protože opět nepřibrala, máme přidat ovocný příkrm, kterého zatím sní tak 65g a večer kaši (sní75-100ml) a každé kojení dokrmit UM, které absolutně jakýmkoli způsobem odmítá (stříkačka, lahev). Když ho do ní "naliju", všechno vyzvrací a pořád dokola. Bohužel nevím, kolik nakojím a kolik UM bych jí měla dát- zkusila bych to i po lžičce, ale moc toho tam taky nedostanu. Moc prosím o radu, mám doma ještě školáka, kterému se také musím věnovat a už jsem úplně na dně, nic nezvládám, jenom krmím a žádný úspěch.

Autor
Markéta Havířová
ID otázky: 32125

Odpověd:

Dobrý večer přeji, tedy to je zapeklitá situace toto....je zvláštní, že nastal po 4. měsíci takový zlom....nevzpomínáte si, zda se něco nepřihodilo, co mohlo toto způsobit? Nenastala u Vás doma nějaká změna? Neonemocněla jste Vy nebo dcerka? Je to opravdu zvláštní...Určitě je potřeba dcerce pomoci získat více mléka. Jenže nemám k dispozici třeba videa toho, jak dcerka sála do 4. měsíce a jak saje nyní. Něco se muselo změnit...mohla poklesnout laktace, či se zhoršit spouštěcí reflex, ale takový problém se nevyskytne jen tak sám od sebe, to je něčím způsobeno....Zkuste bylinky (pískavice řecké seno a benedikt lékařský, nejlépe v tabletové podobě, až 3x3 tablety od každého denně). Pomoci by mělo časté, ale efektivní sání ze strany dítěte (tzn. sání správnou technikou - dítě přitisklé celým bříškem na Vás, bradička hluboko v prsu, dítě saje dlouhými a hlubokými doušky). Nabízet vždy obě prsa, prostřídat i několikrát. Dítěti můžete pomoci mléko získat metodou komprese - stisknout prso celou plochou dlaně (ne jen prsty) a držet. Mléko tak potlačíte směrem k dítěti. Když už dítě bude sát méně, tak pustit, nechat mléko znova dotéct dolů a pak znova zmáčknout. Pro zvýšení laktace se dá využít i domperidon (lze koupit jako motilium v lékárně), jeho účinná látka se primárně využívá na léčbu zaživacích potíží, ale vedlejším účinkem je blokace dopaminových receptorů a tím pádem vyšší tvorba hormonu prolaktinu. V zahraničí je běžně pro tento účel využíván. Než se rozhodnete tohoto prostředku využít, doporučuji nastudovat si další informace. :-) Do dítěte určitě nelejte UM! Sama vidíte, že mu to nedělá vůbec dobře! TO je lépe postupně popracovat s těmi příkrmy. V tomto věku je už UM zcela zbytečné. Vemte si, že kdysi se UM pro děti starší 6 měsíců vůbec nevyrábělo! PRostě příkrmy vše vyřešily. Můžete dát 2x denně kašičku, někdy s ovocem, jindy bez, tu zeleninu (i do ní jde kaši vmíchat pro zvýšení energetické hodnoty). Hlavně žádný stres, dítě to pak z Vás vycítí a je to ještě horší. Ten tlak na jídlo děti nesou moc špatně. A co se týče prospívání. Nepíšete, jak se Vaše dcerka vyvíjí po psychomotorické stránce...co umí? Protože prospívání nelze hodnotit jen slovy čísel, ale nutné vzít v potaz vývoj dítěte. POkud dcerka udělala od 4. měsíce obrovský skok v psychomotorickém vývoji, tak i to může být příčinou nižšího váhovéh přírůstku. Prostě se její organismus soustředil na něco jiného. Hlavu vzhůru, zase to taková hrůza není a po 6. měsíci jsou přírůstky mezi 200-500 g měsíčně normální.

Jiřina Mrázková Jiřina Mrázková
08. 10. 2013 23:59:31

nepřibývá na váze, odmítá

Dobrý den, abosolutně nevím, co by tuhle změnu mohlo způsobit, ale je pravda, že méně saje a krátkou dobu, mám i pocit, že mléka ubývá. Po na prosto příšerných 2 dnech, kdy jsem se do ní pokoušela UM po pokojení dostat všemi způsoby, jsem dnes vše konzultovala s dětskou doktorkou a dohodly jsme se takto- ráno kaše, dopoledne ovoce,poledne polévka, odpoledne jogurt+banán, večer kaše a vždy dokojit. Plné porce do ní ovšem nenacpu, půlku snad. Máte možná pravdu, velmi pokročila v psychomptorickém vývoji- v 5. měsíci dle rehabky zvládala dovednosti 7měsíčního dítěte. Nevím ani kolik vlastně teď musí přibrat, abychom byli v pohodě. Myslíte, že to takhle bude stačit? Děkuji

Autor
Markéta Havířová
ID otázky: 32126

Odpověd:

No vidíte, tak velký vliv bude mít ten psychomotorický vývojový skok. Přírůstky 200-500 g za měsíc jsou v tomto věku ok - již jsem psala v první odpovědi.

Jinak za mně nesouhlasím s tím, co navrhla lékařka - to bude konec kojení....Pro dítě, kterému sotva dozrál trávící trakt na to, aby se s příkrmy začalo je obrovská zátěž do něj najednou cpát 5 příkrmů za den. Je to opravdu hodně. Vaše dítě prospívá, jak jsem psala, je to potřeba hodnoti komplexně, ne jen podle čísel na váze. To, že se dobře vyvíjí po psychomotorické stránce je toho jasným důkazem! Já bych určitě tak nekvaltovala a spíše jen zůstala u 1-2 porcí kaše a 1 porce masozeleninového příkrmu. Ostatní postupně a zvolna. MM má totiž větší energetickou hodnotu než většina příkrmů a tím, že náhlým nástupem příkrmů u dítěte poklesne chuť ke kojení ještě více (to jistě nastane), tak to může být ještě horší s tím přibýváním na váze. Naopak bych více zapracovala na kojení, zvýšení laktace, kojení z obou prsou, častém kojení ve dne a také v noci. Čím více mléka dítě vypije, tím více se to projeví na váze. Trocha různých příkrmů se až tak neprojeví. Příkrm je od slova přikrmit, tzn. dlouho by mělo hrát prim mléko a k němu postupně po trochách příkrmy.

Ale rozhodnutí je na Vás....držím Vám pěsti a nenechte se zbytečně stresovat....

Jiřina Mrázková Jiřina Mrázková
10. 10. 2013 13:04:51

Fotogalerie

Databáze
otázek a odpovědí
Vstoupit